Sunday, April 11, 2010

Onze trip naar Zuidoost Turkije en Syrie

Eindelijk weer eens wat in het Nederlands! Daar is ook een goede reden voor. We zijn namelijk naar Syrie en Zuidoost Turkije geweest, prachtige regio met veel oudheid en verschillende etnische groepen en religies. Een regio die veel groener en ontwikkelder is als ik verwacht had. Aan de hand van de volgende fotoos laat ik een overzicht zien. Ook Alin vond het erg leuk. Ze is een heerlijke reisgenoot die het liefst met pappa hotels verkend en vanuit haar kinderwagentje nieuwsgierig is naar al het onbekende om haar heen.

We zijn begonnen in Antakya, alwaar vrienden van Filiz ons (Pınar en Kadir en hun zonen Gökberk en Emre) onthaald hebben. Een leuke stad met Franse gebouwen en kerken. Ook nog een dag naar hun vakantiehuis aan zee geweest waar ik nog zelfs heb gezwommen in zee. Perfect!

Daarna zijn we naar Aleppo in Syrie met een auto met chauffeur gebracht (geregeld door vrienden!). Mooie oude Arabische stad met mooie huizen, een grote burcht en typische bazaar. Exotisch.
Daar 2 daagjes gebleven en toen terug naar Turkije naar Gaziantep gereisd weer met auto met chauffeur! In een leuk hotel een heel stel andere buitenlanders uit Ankara ontmoet en een erg goed museum met top mozaieken bekeken. Vervolgens auto gehuurd en naar een canyon met onderwater stad (Halfeti) gereden. Daar een erg mooie boottocht gemaakt.

De bestemming daarna was Şanliurfa. Een stad met een mooi park met moskeeen en paleizen in de binnenstad. Je ziet er volop Koerdische en Arabische vrouwen in prachtige gewaden. Verder is de stad erg religieus en conventioneel. Het eten is erg enorm heet, dat was lastig voor Alin. Toen zijn we nog op het platteland naar een zeer oud Arabisch dorp geweest met Lemen huizen.Tenslotte zijn we in Mardın geeindigd. Die stad ligt bovenop een berg met uitzicht op de groene graanvlaktes van het oude Mesopotamie. Een stad vol met oude cultuur: Armeense kerken, Joodse plekken en monastries. Een mooi einde van een bijzondere reis door een regio vol van verscheidenheid.


Groetjes van Gerbrand en familie

No comments: